המונח שברון לב הוא מונח מוכר מאוד בתרבות הפופולרית, כאשר נהוג לומר "נשבר לי הלב" בעבור מגוון רחב של סיטואציות – החל מפרידה מבן/בת הזוג, אובדן של בעל חיים או אפילו אירוע שלא קשור בהכרח אלינו, אולם הצליח לגרום לתחושות מעורבות עד לכדי שברון לב. למרבה הצער, התחושה של שברון לב היא חלק בלתי נפרד מחוויה אנושית, כאשר התחושה הזו היא לא רק מחשבה אלא מגיעה לידי ביטוי בסממנים פיזיים מובהקים הכוללים בין היתר מועקה, סחרחורת, כאבי ראש וכן אובדן שליטה מבחינה התנהגותית. רבים מהשירים כאן בישראל כמו גם בעולם נכתבו על שברון לב, וכעת הגיע הזמן לצלול לעומק ולהבין אחת ולתמיד מהי התסמונת הזו והאם היא בכלל ברת טיפול?
נשבר לכם הלב? אתם לא לבד
כל אחד ואחת מאיתנו חוו לפחות פעם בחיים מצב של שברון לב. מדובר במצב נורמטיבי לחלוטין שעשוי להתרחש על רקע מגוון של מצבים – החל מפרידה מבן/בת הזוג, בגידה, אובדן של בן משפחה, פגיעה באמון, פרידה מאדם קרוב כמו גם סיטואציות חברתיות שיוצרות תחושה לכידות ובהתאם לכך גם משפיעות על התחושה הנפשית, כמו למשל מקרה של אמא אשר איבדה את התינוק שלה בפיגוע. אירועים טראומתיים מעוררים רגשות קשים שאת חלקם אנו יודעים לנהל אך חלקם חודרים עמוק אל תוך תת המודע, כאשר ההשפעה של שברון לב היא בעלת השלכות דרמטיות, בייחוד בגילאים צעירים. תקופת גיל ההתבגרות רצופה באירועים שעלולים ליצור את התחושה הזו בעקבות סירוב או דחייה מצד חבר/ה. יחד עם זאת, גם בגילאים מבוגרים חווים שברון לב, כאשר התופעה הזו גלובלית ומהווה חלק בלתי נפרד מהתמודדות של חוויות שליליות בחיים.
מהן ההשלכות של שברון לב על איכות החיים?
בני נוער כמו גם מבוגרים אשר סובלים משברון לב נוטים לחוש תחושות קשות שמגיעות לידי ביטוי בהתבודדות, רצון להיות לבד ולא עם הסביבה הקרובה, אכילה רגשית או תאבון מופחת. מחקרים שנערכו בתחום מצאו כי רבים מאלו אשר סובלים משברון לב חווים את החוויה הזו בתור חוויה פיזית – עד לכדי אמירות כי הלב נעקר במקומו וכי הם מרגישים תחושה של ריקנות וחוסר יכולת להתקדם הלאה. בחלק גדול מהמקרים, ההתמודדות עם שברון לב מלווה למשך זמן רב, ממש כמו בתהליך גמילה הכולל מספר שלבים: הכחשה, כעס, חוסר יכולת לעבד את התחושות, נטייה לנהל משא ומתן עם האדם שאחראי למקרה (במקרה ולמשל מדובר בפרידה מבן הזוג) לצד התנהגות אובססיבית שגורמת לאובדן שליטה מוחלט, עד לכדי דיכאון. אם גם אתם עוברים את הסיטואציה הלא נעימה הזו, חשוב לדעת כי אין מדובר בגזרת גורל ולרוב התופעה הזו חולפת לאחר זמן קצר. יחד עם זאת, אם אתם מתקשים להתמודד, אפשר ואף רצוי לבחון פנייה לטיפול.
טיפול לטובת התמודדות ראויה
התמודדות עם פרידה כמו גם אובדן כרוכה בתחושות פיזיות ונפשיות כמו תשישות וחוסר אנרגיה, רצון לישון, תחושה של ערך לצד מחשבות קשות עד לכדי פגיעה עצמית. אם ההתמודדות נמשכת במשך מספר חודשים ואתם חשים במצוקה רגשית, חשוב לדעת כי ניתן ואף רצוי לקבל טיפול מתוך מטרה להתגבר על המשבר ולהמשיך את שגרת החיים, גם לאחר סיטואציה קשה ומורכבת כמו שברון לב. טיפול אפקטיבי שנמצא כבעל יכולת להפחית את העצבות ואף ליצור יכולת לקבל כלים אפקטיביים שיובילו ליצירה של איכות חיים משופר הוא טיפול CBT. מדובר בטיפול קצר מועד המבוסס על זיהוי של דפוסי חשיבה שאינם מקדמים, והחלפתם בדפוסי התנהגות מקדמים שיובילו ליצירה של שיפור משמעותי בתחושה. בנוסף, מתן מקום לכאב תאפשר לכם לחוות את כל קשת הרגשות, ובהתאם לכך גם להוביל לשחרור הרגשות הקשים. בנייה של מעטפת חברתית ומשפחתית תומכת לצד יציאה לאוויר הפתוח בשביל לעשות משהו טוב בשביל עצמכם היא זו שתאפשר להתגבר על השברון, ולהמשיך הלאה בחיים.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.